Iedere week zoek ik een plek op waar ik mijn favoriete krantje kan lezen. Deze week zat ik bij Brink 15 in Roden. Het verbaast me iedere week weer hoeveel advertenties van lokale ondernemers in mijn favoriete krantje staan.

Mijn favoriete krantje is De Krant. De Krant is een advertentie platvorm voor lokale ondernemers in de gemeenten Noordenveld, Leek, Marum, Haulerwijk en Groningen Hoogkerk. Naast krantenadvertenties staan er links en rechts ook nog redactionele stukken in om van De Krant een krant te maken. Inhoudelijk slaat het kant noch wal.

Wanneer ik er door heen blader, heb ik sterk de neiging om direct door te bladeren. advertenties met in CAPSLOCK geschreven titels, velle kleuren, ingescande visitekaartjes, van Google geplukte afbeeldingen en fotogenieke winkeleigenaren komen van alle kanten op mij af. Daarnaast is vrijwel iedere pagina gevuld met advertenties van meerdere ondernemers, waardoor geen enkele advertentie er écht uitspringt. Helemaal vreemd vind ik de thematische pagina’s, gevuld met bedrijven uit dezelfde branche.

Fear of missing out

De krantenadvertenties doen mij denken aan een 1/5e staatslot. Met een 1/5e staatslot ben je iedere maand minder geld kwijt verliest. En die kans is groot. Maar je speelt toch mee, want stel je voor! Adverteerders op een gedeelde pagina zijn minder geld kwijt wanneer er geen reactie komt op de geplaatste advertentie. En die kans is groot. Maar ze spelen toch mee, want stel je voor! Een goed voorbeeld van de “fear of missing out“.

De Krant heeft een wekelijkse oplage heeft 39.000 kranten in de eerder genoemde gemeenten. Dat lijkt misschien veel, maar dat is het helaas niet. O nee? Nee. Wanneer je gaat kijken naar gebied waar in De Krant geleverd wordt is het naar mijn mening te groot voor doorsnee lokale ondernemer. Kappers, slagers, fietsenmakers en andere soortgelijke bedrijven hebben een eigen verzorgingsgebied. Buiten dat gebied zit vaak een concullega met zijn of haar eigen verzorgingsgebied. Met een advertentie in De Krant kan je niet doelgericht focussen op jouw verzorgingsgebied. Hierdoor komt een groot deel van de 39.000 terecht bij een doelgroep die niet interessant is voor jou, maar waar je wel voor betaald. Zonde van het geld als je het mij vraagt, want zo’n krantenadvertentie kost toch nog aardig wat centen.

Daarnaast is het op geen enkele manier inzichtelijk te krijgen hoeveel mensen in je verzorgingsgebied nou écht De Krant lezen, laat staan de geplaatste advertentie zien. Zelf zou ik graag meer willen weten van de lezers van mijn advertentie, zoals leeftijd en geslacht. Maar ook wat de return on investmest is van mijn advertentie. Daar ga je met een krantenadvertentie helaas niet achter komen.

Facebook: De online krant

Hoe dan wel? Het antwoord op die vraag is heel eenvoudig. Stap over op online “krantenadvertenties”! Dat lijkt misschien wat vreemd, maar Facebook is in feite een online krant die bij iedereen op de mat valt. Alleen is deze krant, dankzij de smartphone, altijd en overal bij de hand. Ook het zoekgedrag op Facebook is nagenoeg gelijk aan het zoekgedrag van De Krant. De lezer is in eerste instantie niet op zoek naar de advertenties, maar raakt geïnspireerd wanneer ze een advertentie zien die een behoefte vervult.

Ook op Facebook is de lezer niet direct geïnteresseerd in advertenties. We kijken graag uren naar viral video’s, tag-plaatjes en fake nieuwsberichten. De Facebook advertenties komen ongevraagd tussendoor. Alleen zie je op Facebook niet alle advertenties van alles en iedereen in jouw verzorgingsgebied. Je krijgt alleen de advertenties te zien met vooraf ingestelde voorkeuren waar jij aan voldoet.

Bij het aanmaken van een account heb ik enkele gegevens achter moeten laten, zoals leeftijd, geslacht, woonplaats en beroep. In de loop der de jaren heb ik ook vele berichten en pagina’s geliket. Hierdoor is een profiel van mij ontstaan met persoonlijke gegevens en voorkeuren.

Ideaal voor lokale ondernemers

Sommigen vinden dit misschien eng, maar voor lokale ondernemers is dit ideaal! Bij het opstellen van Facebook advertenties zijn de mogelijkheden eindeloos. Ik kan heel nauwkeurig de regio, leeftijd, beroep en voorkeuren instellen van de lezer van mijn online “krantenadvertenties”. En het mooiste van alles. Ik kan ook precies aangeven hoeveel geld ik wil spenderen aan een advertentie op basis van de prestaties van de advertentie.

Een ander voordeel dat een online advertenties met zich meebrengt is het inzicht in de verzamelde data. Je kan exact zien hoe vaak de advertentie is bekeken, door wie de advertentie is bekeken, hoe laat de advertentie is bekeken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Aansluitend daarop kan je de advertentie verder optimaliseren voor betere prestaties of lagere kosten.

Meer resultaat voor minder geld

Het wordt tijd om een lang verhaal kort te maken. Met online advertenties kan je, ten opzichte van krantenadvertenties, doelgerichter adverteren met aanpasbaar budget. Hierdoor wordt jouw advertentie niet getoond aan mensen die bij voorbaat al niet interessant waren.

Daarnaast heb je direct inzichten in de resultaten van de advertentie en heb je de mogelijkheid om je advertentie tussentijds aan te passen en bij te sturen. Ook krijg je waardevolle data te zien, die je met een krantenadvertentie nooit zou krijgen. Je krijgt voor Facebook advertenties meer resultaat voor minder geld. Dus stop met die krantenadvertenties en begin vandaag nog met Facebook advertenties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here